Przepisy: Kuchnia polska
Sałatka ze szpinakiem.
- łatwe
- do 30 min
Pora dania: śniadanie, kolacja
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
Składniki:
• 50 dag szpinaku
• 2 główki sałaty
• 4 jajka
• Pęczek rzodkiewek
• Ogórek wężowy
• Opakowanie pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki octu
• 3 łyżki musztardy
• 4 łyżki oleju
• Pieprz, sól
• Pęczek szczypiorku
• 50 dag szpinaku
• 2 główki sałaty
• 4 jajka
• Pęczek rzodkiewek
• Ogórek wężowy
• Opakowanie pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki octu
• 3 łyżki musztardy
• 4 łyżki oleju
• Pieprz, sól
• Pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Szpinak oczyścić, opłukać, osączyć na sitku. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
• Utrzeć na gładki sos musztardę z octem i 3 łyżkami wody. Ciągle mieszając, powoli dolewać olej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Połowę dodać do sosu.
• Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w plasterki.
• Ogórek obrać pokroić w plasterki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki.
• Wszystkie składniki sałatki ułożyć warstwami na dużym talerzu. Polać sosem i posypać resztą szczypiorku.
• Szpinak oczyścić, opłukać, osączyć na sitku. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
• Utrzeć na gładki sos musztardę z octem i 3 łyżkami wody. Ciągle mieszając, powoli dolewać olej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Połowę dodać do sosu.
• Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w plasterki.
• Ogórek obrać pokroić w plasterki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki.
• Wszystkie składniki sałatki ułożyć warstwami na dużym talerzu. Polać sosem i posypać resztą szczypiorku.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.