Przepisy: Kuchnia polska
sernik NATALIA
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia miejska
Region: Inny
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,
Okazje: Boże Narodzenie, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
30 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SERNIK
60 dag sera zmielonego
20 dag orzechów mielonych
1 szklanka cukru kryształu
5 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
15 dag margaryny
MASA KAWOWA
25 dag masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki kawy "Inki"
1 kieliszek spirytusu
Sposób przygotowania:
Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz. Zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki w temp. 170 st. C przez ok. 30 min.
SERNIK - wykonanie:
Margarynę ucierać powoli, dodając cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą serową, lekko wymieszać. Piec ok. 40-50 min. w temp. 170°C.
Wykonanie:
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę. Masło utrzeć na krem, dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę i spirytus.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Dodatek:
1 słoik powideł
Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.
Przepis - "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" wydawnictwa WAM www.wydawnictwowam.pl
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.