Przepisy: Kuchnia polska
Świąteczne pierniczki
- łatwe
- do 30 min
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
- Autor: Jaddwii
-
Składniki:
Składniki
- 1 kg maki
- 20 dkg masła
- 1 łyżka smalcu
- ½ szklanki oleju
- 6 jajek /3 całe i 2 żółtka/
- 1 szklanka miodu
-1 szklanka cukru
- ½ szkl. śmietany gęstej
- 2 łyżeczki płaskie sody
- 3 przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1 kg maki
- 20 dkg masła
- 1 łyżka smalcu
- ½ szklanki oleju
- 6 jajek /3 całe i 2 żółtka/
- 1 szklanka miodu
-1 szklanka cukru
- ½ szkl. śmietany gęstej
- 2 łyżeczki płaskie sody
- 3 przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Cukier skrystalizować, dodać miód, przyprawę do piernika, masło i smalec.
Jajka ubić, dodać do przesianej maki, dodać szczyptę soli, sodę, olej, śmietanę i rozpuszczone pozostałe składniki.
Całość ciasta rozwałkować i wykrawać foremką pierniczki.
Piec w tem. 180 stopni – 15 minut.
Po wystygnięciu polukrować.
Smacznego.
Jajka ubić, dodać do przesianej maki, dodać szczyptę soli, sodę, olej, śmietanę i rozpuszczone pozostałe składniki.
Całość ciasta rozwałkować i wykrawać foremką pierniczki.
Piec w tem. 180 stopni – 15 minut.
Po wystygnięciu polukrować.
Smacznego.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.