Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Świąteczne pierniczki

  • łatwe
  • do 30 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

Składniki
- 1 kg maki
- 20 dkg masła
- 1 łyżka smalcu
- ½ szklanki oleju
- 6 jajek /3 całe i 2 żółtka/
- 1 szklanka miodu
-1 szklanka cukru
- ½ szkl. śmietany gęstej
- 2 łyżeczki płaskie sody
- 3 przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Cukier skrystalizować, dodać miód, przyprawę do piernika, masło i smalec.
Jajka ubić, dodać do przesianej maki, dodać szczyptę soli, sodę, olej, śmietanę i rozpuszczone pozostałe składniki.
Całość ciasta rozwałkować i wykrawać foremką pierniczki.
Piec w tem. 180 stopni – 15 minut.
Po wystygnięciu polukrować.
Smacznego.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012