Przepisy: Kuchnia polska
Szynka w galarecie.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: śniadanie
Okazje: Wielkanoc
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
• 8 plastrów gotowanej szynki z tłuszczykiem
• 20 dag pasztetu z drobiu lub królika
• ½ kostki masła (125g)
• Szklanka kwaśnej kremówki
• Kieliszek koniaku
• Sól, pieprz biały
• Pieprz Cayenne
• 2-3 szklanki galarety mięsnej (ilość zależy od głębokości półmiska)
• Małe cząstki pomidora
• 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
• Natka pietruszki do dekoracji
• 20 dag pasztetu z drobiu lub królika
• ½ kostki masła (125g)
• Szklanka kwaśnej kremówki
• Kieliszek koniaku
• Sól, pieprz biały
• Pieprz Cayenne
• 2-3 szklanki galarety mięsnej (ilość zależy od głębokości półmiska)
• Małe cząstki pomidora
• 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
• Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
• Masło i pasztet rozbijamy w malakserze na jednolitą masę, dodajemy śmietanę ubitą z dodatkiem szczypty soli na bardzo gęsty puch. Składniki łączymy, dodajemy koniak, całość delikatnie doprawiamy do smaku.
• Na rozłożone plastry szynki nakładamy, w równych ilościach, przygotowany krem, ruloniki zwijamy i układamy na półmisku. Między porcjami kładziemy cząstki pomidora , groszek i natkę. Całość zalewamy dwu- lub trzykrotnie galaretą, w taki sposób, by porcje były okryte równą warstwą. Trzymamy w lodówce, aż stężeje.
• Na rozłożone plastry szynki nakładamy, w równych ilościach, przygotowany krem, ruloniki zwijamy i układamy na półmisku. Między porcjami kładziemy cząstki pomidora , groszek i natkę. Całość zalewamy dwu- lub trzykrotnie galaretą, w taki sposób, by porcje były okryte równą warstwą. Trzymamy w lodówce, aż stężeje.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.