Przepisy: Kuchnia polska
Zapiekanka z cukinii
- łatwe
- do 60 min
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: terenia
-
Składniki:
1 duża cukinia
Średniej wielkości pomidor
Po pół żółtej i czerwonej papryki
1 mała marchewka
Cebula
kilka plasterków żółtego sera
pół szklanki bulionu warzywnego
bazylia
tymianek
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Średniej wielkości pomidor
Po pół żółtej i czerwonej papryki
1 mała marchewka
Cebula
kilka plasterków żółtego sera
pół szklanki bulionu warzywnego
bazylia
tymianek
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię przekrój na dwie łódeczki a następnie wydrąż miąższ (pozostaw przy skórce około 2 cm).
Pomidora, obraną cebulę, miąższ i natkę pokrój na drobne części.
Paprykę i marchewkę umyj, z papryki usuń nasiona, marchewkę obierz a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Cukinię włóż na 5minut do wrzątku i podgotuj. Warzywa połącz, dopraw solą i pieprzem a następnie przełóż do podgrzanej cukinii. Farsz przykryj plasterkami żółtego sera. Całość włóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zalej bulionem. Zapiekaj około 30-40 minut w temperaturze 180stopni. Zapiekaną cukinie podawaj na ciepło.
Pomidora, obraną cebulę, miąższ i natkę pokrój na drobne części.
Paprykę i marchewkę umyj, z papryki usuń nasiona, marchewkę obierz a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Cukinię włóż na 5minut do wrzątku i podgotuj. Warzywa połącz, dopraw solą i pieprzem a następnie przełóż do podgrzanej cukinii. Farsz przykryj plasterkami żółtego sera. Całość włóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zalej bulionem. Zapiekaj około 30-40 minut w temperaturze 180stopni. Zapiekaną cukinie podawaj na ciepło.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.