Przepisy: Kuchnia polska
Zapiekanka z trzema serami.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
Składniki:
• 80 dag młodych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
• 20 dag miękkiego sera typu feta
• 2/3 szklanki śmietany kremówki
• 1 jajko
• 8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
• 5 dag sera pleśniowego
• 5 dag sera żółtego
• Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
• Sól
• Mielone biały pieprz
• Olej do posmarowania formy
• 80 dag młodych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
• 20 dag miękkiego sera typu feta
• 2/3 szklanki śmietany kremówki
• 1 jajko
• 8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
• 5 dag sera pleśniowego
• 5 dag sera żółtego
• Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
• Sól
• Mielone biały pieprz
• Olej do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Ziemniaki cienko obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku.
• Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj.
• Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.
• Ziemniaki cienko obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku.
• Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj.
• Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.