Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa-krem z zielonej sałaty.

  • łatwe
  • do 60 min

Pora dania: obiad

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Składniki:
• 2 większe mączyste ziemniaki
• 40 g masła
• 300g zielonej sałaty
• Około 600 ml wywaru warzywnego
• 200 ml śmietany
• 100 g pełnotłustego sera
• 4 kromki chleba tostowego
• 2-3 łyżki oleju
• 80 g ementalera
• Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

• Ziemniak obrać, pokroić w drobną kostkę. Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki. Masło rozpuścić w rondelku, szybko podsmażyć na nim ziemniaki. Podlać je wywarem warzywnym, gotować na wolnym ogniu. Gdy będą miękkie, dodać sałatę. Po 5 minutach zmiksować zupę na gładko, rozrzedzić śmietaną, dodać starty ser, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.
• Chleb tostowy pokroić w kosteczkę, zrumienić na oleju. Ementaler również pokroić w kostkę. Zupę rozlać do miseczek. Podawać z grzankami i ementalerem

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012