Przepisy: Kuchnia polska
Zupa-krem z zielonej sałaty.
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: obiad
Głowne składniki: warzywa , nabiał ,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
Składniki:
• 2 większe mączyste ziemniaki
• 40 g masła
• 300g zielonej sałaty
• Około 600 ml wywaru warzywnego
• 200 ml śmietany
• 100 g pełnotłustego sera
• 4 kromki chleba tostowego
• 2-3 łyżki oleju
• 80 g ementalera
• Sól, pieprz
• 2 większe mączyste ziemniaki
• 40 g masła
• 300g zielonej sałaty
• Około 600 ml wywaru warzywnego
• 200 ml śmietany
• 100 g pełnotłustego sera
• 4 kromki chleba tostowego
• 2-3 łyżki oleju
• 80 g ementalera
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
• Ziemniak obrać, pokroić w drobną kostkę. Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki. Masło rozpuścić w rondelku, szybko podsmażyć na nim ziemniaki. Podlać je wywarem warzywnym, gotować na wolnym ogniu. Gdy będą miękkie, dodać sałatę. Po 5 minutach zmiksować zupę na gładko, rozrzedzić śmietaną, dodać starty ser, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.
• Chleb tostowy pokroić w kosteczkę, zrumienić na oleju. Ementaler również pokroić w kostkę. Zupę rozlać do miseczek. Podawać z grzankami i ementalerem
• Chleb tostowy pokroić w kosteczkę, zrumienić na oleju. Ementaler również pokroić w kostkę. Zupę rozlać do miseczek. Podawać z grzankami i ementalerem
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.