Przepisy: Kuchnie świata
Bavarese z białą czekoladą
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: inne
Sposób przygotowania: gotowane , mrożone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
Mrożony deser
200 g białej czekolady
200 ml świeżej śmietany
sos cytrusowy
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
pół szklanki soku z winogron (lub innego)
200 g białej czekolady
200 ml świeżej śmietany
sos cytrusowy
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
pół szklanki soku z winogron (lub innego)
Sposób przygotowania:
Mrożony deser:
W rondelku podgrzać 2 łyżki wody i wrzucić połamaną czekoladę.
Zdjąć rondelek z ognia i mieszać, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji, po czym zostawić ją do wystygnięcia. Ubić śmietanę i dodać ją do czekolady. Wymieszać ostrożnie składniki i przelać do 6 foremek o średnicy 6 cm. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Sos cytrusowy:
Do rondla wsypać cukier, wlać sok pomarańczowy i postawić na małym ogniu, by cukier się rozpuścił, co spowoduje zagęszczenie soku.
Wyłożyć mrożony deser na talerzyki, polać sosem cytrusowym i sokiem winogronowym, udekorować według własnego pomysłu.
W rondelku podgrzać 2 łyżki wody i wrzucić połamaną czekoladę.
Zdjąć rondelek z ognia i mieszać, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji, po czym zostawić ją do wystygnięcia. Ubić śmietanę i dodać ją do czekolady. Wymieszać ostrożnie składniki i przelać do 6 foremek o średnicy 6 cm. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Sos cytrusowy:
Do rondla wsypać cukier, wlać sok pomarańczowy i postawić na małym ogniu, by cukier się rozpuścił, co spowoduje zagęszczenie soku.
Wyłożyć mrożony deser na talerzyki, polać sosem cytrusowym i sokiem winogronowym, udekorować według własnego pomysłu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.