Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Bavarese z białą czekoladą

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: gotowane , mrożone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Mrożony deser
200 g białej czekolady
200 ml świeżej śmietany
sos cytrusowy
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
pół szklanki soku z winogron (lub innego)

Sposób przygotowania:

Mrożony deser:

W rondelku podgrzać 2 łyżki wody i wrzucić połamaną czekoladę.
Zdjąć rondelek z ognia i mieszać, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji, po czym zostawić ją do wystygnięcia. Ubić śmietanę i dodać ją do czekolady. Wymieszać ostrożnie składniki i przelać do 6 foremek o średnicy 6 cm. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę.

Sos cytrusowy:

Do rondla wsypać cukier, wlać sok pomarańczowy i postawić na małym ogniu, by cukier się rozpuścił, co spowoduje zagęszczenie soku.

Wyłożyć mrożony deser na talerzyki, polać sosem cytrusowym i sokiem winogronowym, udekorować według własnego pomysłu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012