Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Cytrynowy sandacz z porami w białym winie

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia francuska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony, ryby i owoce morza,

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc ,

Sposób przygotowania: smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

500g filetu z sandacza
1 duży por
4 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
2 cytryny
1 szklanka białego wina
4 łyżki masła
sól
pieprz kajeński

Sposób przygotowania:

Sandacza opłukać, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pora opłukać, odkroić zielone liście i białą część pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozpuścić masło (około 2 łyżek) i dusić w nim pora pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodać wino i dusić dalej. W tym czasie odcedzić sandacza z mleka, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć dokładnie w mące. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, dodać do masła sok z ½ cytryny i wymieszać. Filety smażyć z dwóch stron około 2 minuty z każdej. Do porów dodać śmietanę, posolić i doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać i chwilę gotować bez przykrycia aż sos zgęstnieje.

Pory wyłożyć na talerz, na nich ułożyć filet z ryby, udekorować plasterkami cytryny.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012