Czerstwy chleb? Szybki, prosty, włoski posiłek z jego wykorzystaniem.

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , piknik, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

- kawałek czerstwego chleba wielkości dużej bułki
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g wędzonego boczku
- 1 mała cukinia
- 1/2 pęczka pietruszki
- 250 g makaronu spaghetti
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

1. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by się zrumienił. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do boczku.
2. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Na patelnię kruszymy chleb i go rumienimy. W moździerzu rozgniatamy czosnek z szczyptą soli.
3. Makaron gotujemy al dente. W tym czasie obieraczką do warzyw robimy paski z cukinii.
4. Dodajemy czosnek i cukinię na patelnię. Odcedzamy makaron i dodajemy nasz sos.
5. Na wierch posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy oliwę i świeżo zmielony pieprz.

więcej przepisów http://iloffood.blogspot.com/

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Dorota_Minta | 20-03-2013

    Fajnie, że wraca moda na wykorzystywanie "resztek". A taki makaron uwielbiam, dobry na koniec zimy :)
    Pozdrawiam
    Dorota

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012