Przepisy: Kuchnie świata
Filet z pstrąga w pierzynce ziemniaczanej
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g filetów z pstrąga
2 średniej wielkości ziemniaki
sól, pieprz
100 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła
oliwa
Marynata z octem balsamicznym:
100 ml oliwy, 200 ml octu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 4 łyżki porto, sól, pieprz
2 średniej wielkości ziemniaki
sól, pieprz
100 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła
oliwa
Marynata z octem balsamicznym:
100 ml oliwy, 200 ml octu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 4 łyżki porto, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marynata z octem balsamicznym:
Ocet balsamiczny, cukier i porto zagotować i wygotować do ok. 50 ml.
Ostudzić, następnie wymieszać z ok. 100 ml oliwy, solą i pieprzem.
Filet z pstrąga pod ziemniaczaną skorupką:
Namoczyć pstrąga w marynacie (ok. godzinę). Cienko pokrojone plasterki ziemniaka zagotować z masłem. Przeciąć filet na połowę, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, posmarować żółtkiem i obłożyć plasterkami ziemniaka. Polać płynnym masłem. Filety ułożyć stroną z ziemniakami do dołu i powoli smażyć na oliwie.
Ocet balsamiczny, cukier i porto zagotować i wygotować do ok. 50 ml.
Ostudzić, następnie wymieszać z ok. 100 ml oliwy, solą i pieprzem.
Filet z pstrąga pod ziemniaczaną skorupką:
Namoczyć pstrąga w marynacie (ok. godzinę). Cienko pokrojone plasterki ziemniaka zagotować z masłem. Przeciąć filet na połowę, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, posmarować żółtkiem i obłożyć plasterkami ziemniaka. Polać płynnym masłem. Filety ułożyć stroną z ziemniakami do dołu i powoli smażyć na oliwie.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.