Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Frytki z karpia

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 g filet z karpia
4 jaja
200 g mąki (drobno mielonej do obtoczenia)
500 ml oleju do smażenia
20 g czosnku
pieprz
mielona słodka papryka
lubczyk

Sposób przygotowania:

Po usunięciu ości, filet z karpia pokroić w paseczki wielkości dużych frytek. Następnie przygotować ciasto mieszając jaja, zmielony czosnek lubczyk, sól i pieprz, w którym zanurzamy rybę na ok. 2 godz.

Po tym czasie wyjmujemy kawałki ryby i pozostawiamy do odkapania.

Do mąki dodajemy mieloną paprykę i w tym samym cieście obtaczamy kawałki ryby. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Idealnym dodatkiem do karpia jest sałatka z białej kapusty lub sałata.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012