Przepisy: Kuchnie świata
Frytki z karpia
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600 g filet z karpia
4 jaja
200 g mąki (drobno mielonej do obtoczenia)
500 ml oleju do smażenia
20 g czosnku
pieprz
mielona słodka papryka
lubczyk
4 jaja
200 g mąki (drobno mielonej do obtoczenia)
500 ml oleju do smażenia
20 g czosnku
pieprz
mielona słodka papryka
lubczyk
Sposób przygotowania:
Po usunięciu ości, filet z karpia pokroić w paseczki wielkości dużych frytek. Następnie przygotować ciasto mieszając jaja, zmielony czosnek lubczyk, sól i pieprz, w którym zanurzamy rybę na ok. 2 godz.
Po tym czasie wyjmujemy kawałki ryby i pozostawiamy do odkapania.
Do mąki dodajemy mieloną paprykę i w tym samym cieście obtaczamy kawałki ryby. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Idealnym dodatkiem do karpia jest sałatka z białej kapusty lub sałata.
Po tym czasie wyjmujemy kawałki ryby i pozostawiamy do odkapania.
Do mąki dodajemy mieloną paprykę i w tym samym cieście obtaczamy kawałki ryby. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Idealnym dodatkiem do karpia jest sałatka z białej kapusty lub sałata.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.