Przepisy: Kuchnie świata
Gulasz frenštátski z kaszą gryczaną
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
400 g przerośniętej wieprzowiny
200 g mieszanki warzyw mrożonych
(marchew, fasolka, groszek, kukurydza)
2 łyżki smalcu lub oleju
1 mała cebula
sól
tarty kminek
mielony pieprz
400 g przerośniętej wieprzowiny
200 g mieszanki warzyw mrożonych
(marchew, fasolka, groszek, kukurydza)
2 łyżki smalcu lub oleju
1 mała cebula
sól
tarty kminek
mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną wysypujemy na gęste sito i zalewamy gorącą wodą.
Na tłuszczu podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso wieprzowe, solimy, dodajemy kminek, pieprz mielony i odcedzona kaszę gryczaną.
Podlewamy wodą i dusimy prawie do miękkości.
Na koniec dodajemy mieszankę warzyw, mieszamy i powoli pieczemy jeszcze w piekarniku, pod przykryciem.
Na tłuszczu podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso wieprzowe, solimy, dodajemy kminek, pieprz mielony i odcedzona kaszę gryczaną.
Podlewamy wodą i dusimy prawie do miękkości.
Na koniec dodajemy mieszankę warzyw, mieszamy i powoli pieczemy jeszcze w piekarniku, pod przykryciem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.