Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kaczka pieczona z knedlami i z kapustą

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

1 kaczka ok. 1,8 kg
3–4 łyżki kminku
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną kaczkę płuczemy, usuwamy kuper, delikatnie solimy z wierzchu i wewnątrz, posypujemy kminkiem i wkładamy do piekarnika. Podlewamy trochę wodą i pieczemy z obu stron na złoty kolor, przy czym bardziej tłuste części podczas pieczenia delikatnie nakłuwamy widelcem, aby tłuszcz się dobrze wytopił.

Kaczkę podczas pieczenia polewamy powstałym sosem, aby mniej tłuste części nie wysuszyły się zbytnio.

Tłuszcz z sosu zlewamy, do sosu dolewamy niewielką ilość gorącej wody, krótko gotujemy i przecedzamy, następnie dodajemy odlany wcześniej tłuszcz i dobrze mieszamy.

Dodatki:

Dodatkiem do pieczonej kaczki mogą być knedle bułczane lub ziemniaczane i biała lub czerwona kapusta. Odpowiednie są też gotowane ziemniaki i różne rodzaje sałatek warzywnych.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012