Przepisy: Kuchnie świata
Krapfen - austriackie pączki
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
130 g masła
2 łyżki czubate łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
12 g drożdży
½ łyżeczki soli
3 łyżki rumu
1 łyżka octu
200 ml zimnego mleka
1 litr oleju lub masła
dżem morelowy
cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać żółtka.
Do mąki dodać roztwór z drożdży, rum, resztę zimnego mleka i powoli wyrabiać ciasto aż do uzyskania miękkiej konsystencji. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Objętość ciasta powinna się podwoić.
Na posypanej mąką stolnicy formować kulki z ciasta (około 18-20 szt.).
Odstawić na pół godziny.
W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni do 165 -170 °C i smażyć pączki po obu stronach przykrywając patelnię pokrywką.
Smażyć pączki do uzyskania złotego koloru.
Umieścić dżem morelowy lub inny w rękawie cukierniczym. Następnie wypełnić pączki nadzieniem oraz posypać cukrem pudrem. Po 30 minutach można już zajadać się przepysznymi, domowej roboty pączkami - Karpfen.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.