Krapfen - austriackie pączki

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g mąki
130 g masła
2 łyżki czubate łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
12 g drożdży
½ łyżeczki soli
3 łyżki rumu
1 łyżka octu
200 ml zimnego mleka
1 litr oleju lub masła
dżem morelowy
cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdże zalać 100 ml zimnego mleka, dodać sól i dobrze wymieszać, odstawić na około 1 godzinę.

Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać żółtka.

Do mąki dodać roztwór z drożdży, rum, resztę zimnego mleka i powoli wyrabiać ciasto aż do uzyskania miękkiej konsystencji. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Objętość ciasta powinna się podwoić.

Na posypanej mąką stolnicy formować kulki z ciasta (około 18-20 szt.).
Odstawić na pół godziny.
W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni do 165 -170 °C i smażyć pączki po obu stronach przykrywając patelnię pokrywką.

Smażyć pączki do uzyskania złotego koloru.

Umieścić dżem morelowy lub inny w rękawie cukierniczym. Następnie wypełnić pączki nadzieniem oraz posypać cukrem pudrem. Po 30 minutach można już zajadać się przepysznymi, domowej roboty pączkami - Karpfen.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012