Przepisy: Kuchnie świata
Madryckie cocido
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
250 g ciecierzycy
300 g brytyjskiej kaszanki (wołowej)
¼ kurczaka
100 g boczku
100 g kaszanki z cebulą
100 g pikantnej kiełbasy
50 g końcówek wędzonej szynki
4 kości ze szpikiem długości około 5 cm
1 kg kapusty
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 rzepa
1 ząbek czosnku
oliwa
100 g spaghetti do zupy
sól
Na pulpeciki:
2 jajka
75 g bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól
300 g brytyjskiej kaszanki (wołowej)
¼ kurczaka
100 g boczku
100 g kaszanki z cebulą
100 g pikantnej kiełbasy
50 g końcówek wędzonej szynki
4 kości ze szpikiem długości około 5 cm
1 kg kapusty
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 rzepa
1 ząbek czosnku
oliwa
100 g spaghetti do zupy
sól
Na pulpeciki:
2 jajka
75 g bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól
Sposób przygotowania:
Namoczyć ciecierzycę na noc w ciepłej wodzie z odrobiną soli. Następnego dnia wyjąć ciecierzycę i osuszyć.
Mięso, bekon, umyte kości i szynkę należy umieścić w szerokim naczyniu glinianym i zalać około czterema litrami wody. Potem stawiamy naczynie na ogniu, a kiedy zawartość się zagotuje usuwamy wszystkie szumowiny łyżką i dodajemy ciecierzycę. Gdy potrawa ponownie osiągnie temperaturę wrzenia, dodajemy marchew, cebulę i rzepę.
Gotujemy na małym ogniu przez trzy godziny lub więcej, aż ciecierzyca będzie miękka. Dodajemy cebulę do bulionu dla smaku, potem trzeba ją wyjąć.
Dwadzieścia minut przed końcem gotowania, dodać obrane pokrojone ziemniaki i sól do smaku.
W tym samym czasie gotujemy przez pół godziny drobno posiekaną kapustę. Odsączamy i podsmażamy z czosnkiem.
Gotujemy pikantne kiełbaski i kaszankę w osobnym garnku tak, żeby nie zabarwić bulionu.
Pulpeciki:
Ubić jajka i wymieszać je razem z bułką tartą, bardzo drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką i odrobiną soli. Za pomocą dwóch łyżek, formujemy masę w kształcie kotletów i smażymy w dużej ilości bardzo gorącego oleju.
Przed podaniem cocido, dodajemy pulpeciki do wywaru i doprowadzamy do wrzenia.
Sposób podawania:
Madryckie cocido zazwyczaj je się w trzech etapach. Najpierw serwowana jest zupa z makaronem (powinien być gotowany w bulionie przez 5 minut).
Potem ciecierzyca w półmisku z warzywami: smażona kapusta, marchew i rzepa pocięta w plasterki (ok. 2 cm). Podaje się też sos z pomidorów.
Trzeci etap składa się z kawałków mięsa, wieprzowiny, boczku i kości ze szpikiem. Świetnie smakują tosty smarowane szpikiem.
Mięso, bekon, umyte kości i szynkę należy umieścić w szerokim naczyniu glinianym i zalać około czterema litrami wody. Potem stawiamy naczynie na ogniu, a kiedy zawartość się zagotuje usuwamy wszystkie szumowiny łyżką i dodajemy ciecierzycę. Gdy potrawa ponownie osiągnie temperaturę wrzenia, dodajemy marchew, cebulę i rzepę.
Gotujemy na małym ogniu przez trzy godziny lub więcej, aż ciecierzyca będzie miękka. Dodajemy cebulę do bulionu dla smaku, potem trzeba ją wyjąć.
Dwadzieścia minut przed końcem gotowania, dodać obrane pokrojone ziemniaki i sól do smaku.
W tym samym czasie gotujemy przez pół godziny drobno posiekaną kapustę. Odsączamy i podsmażamy z czosnkiem.
Gotujemy pikantne kiełbaski i kaszankę w osobnym garnku tak, żeby nie zabarwić bulionu.
Pulpeciki:
Ubić jajka i wymieszać je razem z bułką tartą, bardzo drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką i odrobiną soli. Za pomocą dwóch łyżek, formujemy masę w kształcie kotletów i smażymy w dużej ilości bardzo gorącego oleju.
Przed podaniem cocido, dodajemy pulpeciki do wywaru i doprowadzamy do wrzenia.
Sposób podawania:
Madryckie cocido zazwyczaj je się w trzech etapach. Najpierw serwowana jest zupa z makaronem (powinien być gotowany w bulionie przez 5 minut).
Potem ciecierzyca w półmisku z warzywami: smażona kapusta, marchew i rzepa pocięta w plasterki (ok. 2 cm). Podaje się też sos z pomidorów.
Trzeci etap składa się z kawałków mięsa, wieprzowiny, boczku i kości ze szpikiem. Świetnie smakują tosty smarowane szpikiem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.