Przepisy: Kuchnie świata
Marmurkowe czekoladki z ganache w trzech odsłonach.
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia szwajcarska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: mrożone
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
- 50 g białej czekolady
- dodatki takie jak posypki, sól morska, chilli.
Na ganache:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kremówki
Sposób przygotowania:
2. By nasze czekoladki były marmurkowe, należy do foremki dodać odrobinę białej, a następnie trochę więcej gorzkiej czekolady i pomieszać lekko pędzelkiem.
3. Następnie czekoladę z dołu foremki lekko przekładamy pędzelkiem na ścianki formy. Wkładamy do zamrażalnika, aż czekolada zastygnie.
4. W tym czasie robimy czekoladowy ganache. Do miski wkładamy 100 g podzielonej gorzkiej czekolady i zalewamy gorącą kremówką.
5. Zostawiamy by czekolada się rozpuściła, mieszamy wszystko i odstawiamy by masa przestygła ( co jakiś czas mieszamy). Następnie wkładamy miskę do lodówki, ale pamiętamy o tym by mieszać co jakiś czas ganache.
6. Wracamy do naszych czekoladek. Robimy pędzelkiem następną warstwę z gorzkiej czekolady i znowu wkładamy do zamrażalki.
7. Gdy czekolada zastygnie, wypełniamy nasze czekoladki ganache. W tym momencie możemy dodać rozkruszone płatki chilli, sól morską, kwiaty, na co tylko macie ochotę.
8. Wkładamy czekoladki do zamrażalki i czekamy, aż nadzienie zastygnie.
9. Dopełniamy foremki gorzką czekoladą i zostawiamy w zamrażalniku przez 2 godziny.
10. Dekorujemy, tak jak tylko mamy ochotę.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.