Marmurkowe czekoladki z ganache w trzech odsłonach.

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia szwajcarska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,

Sposób przygotowania: mrożone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- dodatki takie jak posypki, sól morska, chilli.
Na ganache:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kremówki

Sposób przygotowania:

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150 g gorzkiej czekolady i w osobnej misce rozpuszczamy 50 g białej czekolady.
2. By nasze czekoladki były marmurkowe, należy do foremki dodać odrobinę białej, a następnie trochę więcej gorzkiej czekolady i pomieszać lekko pędzelkiem.
3. Następnie czekoladę z dołu foremki lekko przekładamy pędzelkiem na ścianki formy. Wkładamy do zamrażalnika, aż czekolada zastygnie.
4. W tym czasie robimy czekoladowy ganache. Do miski wkładamy 100 g podzielonej gorzkiej czekolady i zalewamy gorącą kremówką.
5. Zostawiamy by czekolada się rozpuściła, mieszamy wszystko i odstawiamy by masa przestygła ( co jakiś czas mieszamy). Następnie wkładamy miskę do lodówki, ale pamiętamy o tym by mieszać co jakiś czas ganache.
6. Wracamy do naszych czekoladek. Robimy pędzelkiem następną warstwę z gorzkiej czekolady i znowu wkładamy do zamrażalki.
7. Gdy czekolada zastygnie, wypełniamy nasze czekoladki ganache. W tym momencie możemy dodać rozkruszone płatki chilli, sól morską, kwiaty, na co tylko macie ochotę.
8. Wkładamy czekoladki do zamrażalki i czekamy, aż nadzienie zastygnie.
9. Dopełniamy foremki gorzką czekoladą i zostawiamy w zamrażalniku przez 2 godziny.
10. Dekorujemy, tak jak tylko mamy ochotę.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012