Marynowane steki z miecznika

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia francuska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: warzywa , ryby i owoce morza,

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: gotowane , marynowane , grillowane, z grilla,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 łyżki oliwy
drobno starta skórka oraz świeżo wyciśnięty sok z dużej cytryny
1 łyżka klarowanego miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 płaskie łyżeczki suszonego oregano
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyzeczki sosu Tabasco
4 grube płaty miecznika, każdy o wadze około 175 g
550 g małych, młodych ziemniaków, oskrobanych
4 kolby kukurydzy, obrane z liści
30 g masła

Sposób przygotowania:

W dużym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, skórkę i sok z cytryny, miód, sos sojowy, oregano, sól i sos Tabasco. Ułożyć w naczyniu płaty miecznika dbając, aby zostały całkowicie zanurzone w przygotowanej marynacie. Naczynie przykryć i odstawić na 30 minut, polewając rybę od czasu do czasu zalewą. W tym czasie ugotować młode ziemniaki i dokładnie odcedzić. Nadziać ziemniaki na cztery metalowe szpikulce i posmarować je oliwą. Kolby kukurydzy gotować przez 5 minut, a następnie dokładnie odsączyć z wody. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Kolby ułożyć pojedynczo na kawałkach folii i posmarować masłem, a następnie luźno zawinąć w folię. Zawiniętą w folię kukurydzę umieścić na grillu i opiekać przez 5 minut, obracając je po 2,5 minutach na drugą stronę, a następnie zdjąć z grilla i trzymać w cieple. Wyjąć płaty miecznika z zalewy i opiekać na grillu wraz z ziemniakami, przez 10 minut, obracając po 5 minutach na drugą stronę. Kiedy mięso ryby i ziemniaki zrumienią się i zmiękną należy je natychmiast podawać z upieczonymi kaczanami kukurydzy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012