Przepisy: Kuchnie świata
Octopus (ośmiornica)
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: niskokaloryczna
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 cebula
200 ml oliwy
2 l wody
jedna łyżeczka słodkiej papryki
jedna łyżeczka ostrej papryki
gruba sól
Sposób przygotowania:
Wypatroszyć głowę, rozbić młotkiem i przepłukać dużą ilością wody.
Umieścić ośmiornicę w wysokiej patelni z wrzącą wodą i cebulą, trzykrotnie podnosić i przekładać ją za pomocą szpikulca tak, by była dokładnie sparzona.
Następnie włożyć z powrotem do wrzątku i gotować aż do momentu, gdy będzie miękka. Czas gotowania zależy od jakości ośmiornicy.
Ośmiornicę należy wyjąć po ugotowaniu za pomocą szpikulca, uważając by nie rozerwać skóry. Po wysuszeniu pociąć nożem na kawałki o grubości 2-3 cm
Kładziemy gorącą ośmiornicę na drewnianych talerzach. Doprawiamy oliwą, solą i dwoma rodzajami papryki.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.