Przepisy: Kuchnie świata
Omlet z ziemniakami
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska, wysokokaloryczna,
Głowne składniki: nabiał
Okazje: piknik
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 średnie ziemniaki
4 lub 5 jaj
1 średnia cebula
¼ l oliwy
sól
4 lub 5 jaj
1 średnia cebula
¼ l oliwy
sól
Sposób przygotowania:
Obrać, umyć i wysuszyć ziemniaki. Pociąć w cienkie plastry i umieścić w głębokiej patelni z oliwą na średnim ogniu, tak by smażyły się powoli.
Dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć powoli z ziemniakami, aż będą miękkie i zaczną się rumienić. Powoli mieszać łyżką.Po 10 minutach odcedzić olej.
Ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać mieszankę ziemniaków i cebuli.
Postawić patelnię z odrobiną oliwy na ogniu, dodać ubite jajka i ziemniaki z cebulą. Przykryć patelnię i pozostawić na małym ogniu przez 5 do 10 minut, aż spód zarumieni się. Obrócić omlet do góry nogami za pomocą pokrywy, a następnie umieścić go na patelni. Omlet powinien być zarumieniony z obu stron.
Sposób podania:
Podawać na okrągłym talerzu na ciepło lub na zimno. Jeśli chcemy wziąć omlet na piknik lub pociąć go, należy użyć więcej ziemniaków by był grubszy i łatwiejszy do krojenia.
Dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć powoli z ziemniakami, aż będą miękkie i zaczną się rumienić. Powoli mieszać łyżką.Po 10 minutach odcedzić olej.
Ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać mieszankę ziemniaków i cebuli.
Postawić patelnię z odrobiną oliwy na ogniu, dodać ubite jajka i ziemniaki z cebulą. Przykryć patelnię i pozostawić na małym ogniu przez 5 do 10 minut, aż spód zarumieni się. Obrócić omlet do góry nogami za pomocą pokrywy, a następnie umieścić go na patelni. Omlet powinien być zarumieniony z obu stron.
Sposób podania:
Podawać na okrągłym talerzu na ciepło lub na zimno. Jeśli chcemy wziąć omlet na piknik lub pociąć go, należy użyć więcej ziemniaków by był grubszy i łatwiejszy do krojenia.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.