Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pączki karnawałowe

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
30 g drożdży
70 g cukru
150-300 ml mleka
3 żółtka
sól
skórka z cytryny
rum
mąka do wałkowania
tłuszcz do smażenia
dżem (np. porzeczkowy lub morelowy)
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę i robimy w niej dołek, do którego wkładamy rozdrobnione drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy część letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy żółtka, sól, startą skórkę cytrynową, rum i resztę letniego mleka.

Wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkowujemy cisto na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około centymetra.

Z połowy ciasta wykrajamy kółka o średnicy około 10 cm. Na drugą połówkę ciasta nanosimy taką ilość porcji dżemu, ile mamy kółek. Wykrojone kółka przykładamy na dżem i przyciskając łączymy obie części ciasta.

Napełnione dżemem pączki znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.

Następnie pączki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Gdy tłuszcz z nich ocieknie, posypujemy cukrem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012