Przepisy: Kuchnie świata
Pączki karnawałowe
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
30 g drożdży
70 g cukru
150-300 ml mleka
3 żółtka
sól
skórka z cytryny
rum
mąka do wałkowania
tłuszcz do smażenia
dżem (np. porzeczkowy lub morelowy)
cukier puder do posypania
30 g drożdży
70 g cukru
150-300 ml mleka
3 żółtka
sól
skórka z cytryny
rum
mąka do wałkowania
tłuszcz do smażenia
dżem (np. porzeczkowy lub morelowy)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę i robimy w niej dołek, do którego wkładamy rozdrobnione drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy część letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy żółtka, sól, startą skórkę cytrynową, rum i resztę letniego mleka.
Wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkowujemy cisto na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około centymetra.
Z połowy ciasta wykrajamy kółka o średnicy około 10 cm. Na drugą połówkę ciasta nanosimy taką ilość porcji dżemu, ile mamy kółek. Wykrojone kółka przykładamy na dżem i przyciskając łączymy obie części ciasta.
Napełnione dżemem pączki znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie pączki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Gdy tłuszcz z nich ocieknie, posypujemy cukrem.
Wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkowujemy cisto na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około centymetra.
Z połowy ciasta wykrajamy kółka o średnicy około 10 cm. Na drugą połówkę ciasta nanosimy taką ilość porcji dżemu, ile mamy kółek. Wykrojone kółka przykładamy na dżem i przyciskając łączymy obie części ciasta.
Napełnione dżemem pączki znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie pączki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Gdy tłuszcz z nich ocieknie, posypujemy cukrem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.