Przepisy: Kuchnie świata
Paelia
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
Porcja dla 10 osób:
1 kg ryżu
2 kg kurczaka
1 kg królika
300 g pomidorów
500 g zielonego groszku
250 g garrofó (odmiana białej fasoli używana do przyrządzania typowej paelli z Walencji)
100 g papryki (według uznania)
2 porcje ślimaków (według uznania)
3 łyżki stołowe oliwy
kilka pręcików szafranu
szczypta rozmarynu (według uznania)
6 g ostrej papryki
sól
3,5 l wody
1 kg ryżu
2 kg kurczaka
1 kg królika
300 g pomidorów
500 g zielonego groszku
250 g garrofó (odmiana białej fasoli używana do przyrządzania typowej paelli z Walencji)
100 g papryki (według uznania)
2 porcje ślimaków (według uznania)
3 łyżki stołowe oliwy
kilka pręcików szafranu
szczypta rozmarynu (według uznania)
6 g ostrej papryki
sól
3,5 l wody
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni do paelli i kiedy jest już bardzo gorący, dodać pocięte na kawałki mięso kurczaka i królika. Przypiekać mięso aż wyraźnie się zrumieni.
Obrane ze skórki i pozbawione nasion pomidory smażyć na małym ogniu z kawałkami papryki przez 7-8 minut. Kiedy mieszanka pomidorów i papryki jest gotowa, dodać szczyptę soli, mięso i mieloną ostrą paprykę i smażyć wszystko razem, uważając, by całości nie przypalić.
Dodać wodę, by zakryła zawartość patelni i dusić na małym ogniu. Czas duszenia zależy od konsystencji mięsa. Dla wiejskich kurczaków i królików wystarczy 30-35 minut.
Dziesięć minut przed przewidywanym końcem duszenia mięsa, dodać groszek i fasolę garrofó; to zapewni nam, że groch i fasola nie będą rozgotowane.
Teraz czas na ślimaki, które przedtem powinny być oczyszczone. Przy końcu duszenia dodajemy jeszcze trochę gorącej wody i pozwalamy potrawie dusić się jeszcze przez 3-4 minuty.
Dodajemy pręciki szafranu, gałązkę rozmarynu i dusimy jeszcze około 5 minut.
Następnie dodajemy ryż równomiernie na całą patelnię i smażymy całość 5-6 minut.
Na koniec zdejmujemy potrawę z ognia i odstawiamy na kilka minut, by "doszedł" ryż.
Inną odmianą paelli jest paella mieszana, która może być przyrządzana z takimi składnikami jak małże, różnego rodzaju krewetki, ośmiornice czy kalmary.
Sposób podania:
Podajemy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy paellę.
Obrane ze skórki i pozbawione nasion pomidory smażyć na małym ogniu z kawałkami papryki przez 7-8 minut. Kiedy mieszanka pomidorów i papryki jest gotowa, dodać szczyptę soli, mięso i mieloną ostrą paprykę i smażyć wszystko razem, uważając, by całości nie przypalić.
Dodać wodę, by zakryła zawartość patelni i dusić na małym ogniu. Czas duszenia zależy od konsystencji mięsa. Dla wiejskich kurczaków i królików wystarczy 30-35 minut.
Dziesięć minut przed przewidywanym końcem duszenia mięsa, dodać groszek i fasolę garrofó; to zapewni nam, że groch i fasola nie będą rozgotowane.
Teraz czas na ślimaki, które przedtem powinny być oczyszczone. Przy końcu duszenia dodajemy jeszcze trochę gorącej wody i pozwalamy potrawie dusić się jeszcze przez 3-4 minuty.
Dodajemy pręciki szafranu, gałązkę rozmarynu i dusimy jeszcze około 5 minut.
Następnie dodajemy ryż równomiernie na całą patelnię i smażymy całość 5-6 minut.
Na koniec zdejmujemy potrawę z ognia i odstawiamy na kilka minut, by "doszedł" ryż.
Inną odmianą paelli jest paella mieszana, która może być przyrządzana z takimi składnikami jak małże, różnego rodzaju krewetki, ośmiornice czy kalmary.
Sposób podania:
Podajemy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy paellę.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.