Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Paelia

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Porcja dla 10 osób:

1 kg ryżu
2 kg kurczaka
1 kg królika
300 g pomidorów

500 g zielonego groszku
250 g garrofó (odmiana białej fasoli używana do przyrządzania typowej paelli z Walencji)
100 g papryki (według uznania)
2 porcje ślimaków (według uznania)
3 łyżki stołowe oliwy
kilka pręcików szafranu
szczypta rozmarynu (według uznania)
6 g ostrej papryki
sól
3,5 l wody

Sposób przygotowania:

Rozgrzać olej na patelni do paelli i kiedy jest już bardzo gorący, dodać pocięte na kawałki mięso kurczaka i królika. Przypiekać mięso aż wyraźnie się zrumieni.

Obrane ze skórki i pozbawione nasion pomidory smażyć na małym ogniu z kawałkami papryki przez 7-8 minut. Kiedy mieszanka pomidorów i papryki jest gotowa, dodać szczyptę soli, mięso i mieloną ostrą paprykę i smażyć wszystko razem, uważając, by całości nie przypalić.

Dodać wodę, by zakryła zawartość patelni i dusić na małym ogniu. Czas duszenia zależy od konsystencji mięsa. Dla wiejskich kurczaków i królików wystarczy 30-35 minut.

Dziesięć minut przed przewidywanym końcem duszenia mięsa, dodać groszek i fasolę garrofó; to zapewni nam, że groch i fasola nie będą rozgotowane.

Teraz czas na ślimaki, które przedtem powinny być oczyszczone. Przy końcu duszenia dodajemy jeszcze trochę gorącej wody i pozwalamy potrawie dusić się jeszcze przez 3-4 minuty.
Dodajemy pręciki szafranu, gałązkę rozmarynu i dusimy jeszcze około 5 minut.

Następnie dodajemy ryż równomiernie na całą patelnię i smażymy całość 5-6 minut.

Na koniec zdejmujemy potrawę z ognia i odstawiamy na kilka minut, by "doszedł" ryż.

Inną odmianą paelli jest paella mieszana, która może być przyrządzana z takimi składnikami jak małże, różnego rodzaju krewetki, ośmiornice czy kalmary.


Sposób podania:

Podajemy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy paellę.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012