Przepisy: Kuchnie świata
Papryka nadziewana po turecku (biber dolması)
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia turecka
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
3 małe cebule,
szklanka ryżu,
cytryna,
oliwa,
rodzynki,
pietruszka,
cynamon i mięta,
przyprawy: cukier, sól, pieprz
3 małe cebule,
szklanka ryżu,
cytryna,
oliwa,
rodzynki,
pietruszka,
cynamon i mięta,
przyprawy: cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Usunąć pestki z umytych papryk (po odkrojeniu ich czubków), na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać podgotowany ryż. Dusić, aż się zarumieni, dodać wodę. Dodać sok z cytryny, przyprawy, cynamon, natkę pietruszki i miętę. Przygotowanym farszem nadziać papryki. Naczynie żaroodporne delikatnie podlać wodą, ułożyć na nim papryki, zapiec (ok. 40 min).
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.