Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Papryka nadziewana po turecku (biber dolması)

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia turecka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
3 małe cebule,
szklanka ryżu,
cytryna,
oliwa,
rodzynki,
pietruszka,
cynamon i mięta,
przyprawy: cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Usunąć pestki z umytych papryk (po odkrojeniu ich czubków), na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać podgotowany ryż. Dusić, aż się zarumieni, dodać wodę. Dodać sok z cytryny, przyprawy, cynamon, natkę pietruszki i miętę. Przygotowanym farszem nadziać papryki. Naczynie żaroodporne delikatnie podlać wodą, ułożyć na nim papryki, zapiec (ok. 40 min).

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012