Przepisy: Kuchnie świata
Pasztet mięsny z wątróbką i borówkami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
300 g wątróbki wieprzowej
200 g wędzonej słoniny
100 g cebuli
200 g kompotu z borówek
2 łyżki śmietany
1 łyżka papryki mielonej
5 g przypraw do pasztetu
sól
cienkie plastry słoniny do wyłożenia formy
Sposób przygotowania:
Pieczone mięso i surową wątróbkę razem dwukrotnie mielimy. Do masy dodajemy słoninę i smażoną cebulę, łyżeczkę przypraw, paprykę, sól, kompot z borówek i zalewamy śmietaną. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Smak powinien być pikantny, ponieważ podczas gotowania złagodnieje. Formę wykładamy folią aluminiową, którą przykrywa cienkimi plastrami słoniny.
Wykładamy masę mięsną. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, wkładamy do wody i pieczemy w piekarniku w temperaturze 85 °C około 1 godziny. Pozostawiamy do wystygnięcia do następnego dnia. Gotowy pasztet wyjmujemy i kroimy w plastry.
Dodatki:
Różne rodzaje pieczywa, posmarowanego masłem
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.