Przepisy: Kuchnie świata
Pijane krewetki z szafranem.
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia śródziemnomorska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, ryby i owoce morza,
Okazje: przyjęcie , urodziny, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: gotowane , smażone,
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
- około 20 krewetek w pancerzykach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- pęczek pietruszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki szafranu
- 2 łyżki serka typu philadelphia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
2. Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.
3. Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą.
4. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.
5. Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.
więcej przepisów na : http://iloffood.blogspot.com/
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.