Przepisy: Kuchnie świata
Pikantne szaszłyki z kurczaka
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: średnie
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa soku z cytryny
olej
sos z orzechów ziemnych:
1 słoik masła orzechowego z kawałkami orzeszków (ok. 200 g)
czosnek do smaku
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1 lub 2 łyżeczki chilli
indonezyjska przyprawa – sambal oelek
mleko kokosowe
keczup, sól i cukier do smaku
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa soku z cytryny
olej
sos z orzechów ziemnych:
1 słoik masła orzechowego z kawałkami orzeszków (ok. 200 g)
czosnek do smaku
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1 lub 2 łyżeczki chilli
indonezyjska przyprawa – sambal oelek
mleko kokosowe
keczup, sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na małe kawałki. Przyprawy wymieszać i wetrzeć w mięso. Tak przygotowane mięso, zalać sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i marynować przez kilka godzin.
Następnie kawałki kurczaka nadziać na 6-8 metalowych szpikulców i pędzelkiem posmarować odrobiną oleju. Szaszłyki piec na rożnie przez 20 minut, często obracając tak, aby ich nie przypalić. Podawać z gorącym sosem orzechowym.
sos z orzechów ziemnych:
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Dokładnie podgrzać i doprawić do smaku keczupem, solą i cukrem. Sos podawać w osobnym naczyniu.
Następnie kawałki kurczaka nadziać na 6-8 metalowych szpikulców i pędzelkiem posmarować odrobiną oleju. Szaszłyki piec na rożnie przez 20 minut, często obracając tak, aby ich nie przypalić. Podawać z gorącym sosem orzechowym.
sos z orzechów ziemnych:
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Dokładnie podgrzać i doprawić do smaku keczupem, solą i cukrem. Sos podawać w osobnym naczyniu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.