Przepisy: Kuchnie świata
Pilav zawijany tzw. perdeli pilav
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia turecka
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby, inne,
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
średni kurczak,
łyżeczka soli,
orzeszki ziemne (łyżeczka),
blanszowane migdały (około 2 łyżeczki),
tłuszcz (masło/margaryna),
4 szklanki ryżu,
rosół (w mniej kalorycznej wersji – woda),
trochę rodzynek,
2 łyżeczki pieprzu,
1/3 szklanki mąki (najlepiej pszennej),
średnie jajko,
olej,
woda
łyżeczka soli,
orzeszki ziemne (łyżeczka),
blanszowane migdały (około 2 łyżeczki),
tłuszcz (masło/margaryna),
4 szklanki ryżu,
rosół (w mniej kalorycznej wersji – woda),
trochę rodzynek,
2 łyżeczki pieprzu,
1/3 szklanki mąki (najlepiej pszennej),
średnie jajko,
olej,
woda
Sposób przygotowania:
Gotujemy kurczaka w lekko osolonej wodzie do miękkości. Osączamy. Usuwamy kości, mięso kroimy w kosteczkę, odstawiamy.
Na margarynie lekko podsmażamy orzeszki i migdały. Tłuszczem smarujemy naczynie żaroodporne. Dodajemy ryż i mieszamy. Dusimy, wlewamy gorący rosół, dodajemy rodzynki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Cedzimy. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 25 minut.
Mąkę przesiewamy, łączymy z jajkiem, solą, olejem oraz wodą. Dokładnie mieszamy. Wrabiamy miękkie ciasto. Robimy kulki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy na nim ciasto. Warstwowo nakładamy pilav i mięso z kurczaka. Pieczemy przez kwadrans.
Podajemy odwrócone na talerzu i pokrojone w kawałki. Najlepiej smakuje na gorąco.
Potrawę możemy urozmaicić dekorując ją miętą lub polewając sosem beszamelowym.
Na margarynie lekko podsmażamy orzeszki i migdały. Tłuszczem smarujemy naczynie żaroodporne. Dodajemy ryż i mieszamy. Dusimy, wlewamy gorący rosół, dodajemy rodzynki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Cedzimy. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 25 minut.
Mąkę przesiewamy, łączymy z jajkiem, solą, olejem oraz wodą. Dokładnie mieszamy. Wrabiamy miękkie ciasto. Robimy kulki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy na nim ciasto. Warstwowo nakładamy pilav i mięso z kurczaka. Pieczemy przez kwadrans.
Podajemy odwrócone na talerzu i pokrojone w kawałki. Najlepiej smakuje na gorąco.
Potrawę możemy urozmaicić dekorując ją miętą lub polewając sosem beszamelowym.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.