Pilav zawijany tzw. perdeli pilav

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia turecka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby, inne,

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

średni kurczak,
łyżeczka soli,
orzeszki ziemne (łyżeczka),
blanszowane migdały (około 2 łyżeczki),
tłuszcz (masło/margaryna),
4 szklanki ryżu,
rosół (w mniej kalorycznej wersji – woda),
trochę rodzynek,
2 łyżeczki pieprzu,
1/3 szklanki mąki (najlepiej pszennej),
średnie jajko,
olej,
woda

Sposób przygotowania:

Gotujemy kurczaka w lekko osolonej wodzie do miękkości. Osączamy. Usuwamy kości, mięso kroimy w kosteczkę, odstawiamy.

Na margarynie lekko podsmażamy orzeszki i migdały. Tłuszczem smarujemy naczynie żaroodporne. Dodajemy ryż i mieszamy. Dusimy, wlewamy gorący rosół, dodajemy rodzynki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Cedzimy. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 25 minut.

Mąkę przesiewamy, łączymy z jajkiem, solą, olejem oraz wodą. Dokładnie mieszamy. Wrabiamy miękkie ciasto. Robimy kulki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy na nim ciasto. Warstwowo nakładamy pilav i mięso z kurczaka. Pieczemy przez kwadrans.

Podajemy odwrócone na talerzu i pokrojone w kawałki. Najlepiej smakuje na gorąco.

Potrawę możemy urozmaicić dekorując ją miętą lub polewając sosem beszamelowym.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012