Ryba z grilla z warzywami na sposób śródziemnomorski

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia śródziemnomorska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: warzywa , ryby i owoce morza,

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: grillowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 łyżka siekanego świeżego estragonu lub 2 płaskie suszonego
6 łyżek oliwy z oliwek
4 dzwonka halibuta, łososia lub dorsza, każde po ok 175 g
4 małe główki czosnku, obrane z suchej, zewnętrznej łupiny
2 łyżki siekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
450 g bakłażanów, oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry
4 średniej wielkości pomidory, przekrojone na połówki
8 grubych kromek bułki paryskiej

Sposób przygotowania:

Wymieszać estragon z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Polać rybę i odstawić. Umieścić każdą główkę czosnku na kawałku folii aluminiowej, polać kilkoma kroplami oliwy i posypać połową natki pietruszki. Starannie zawinąć czosnek w folię. Umieścić kratkę grilla około 15 cm nad rozżaarzonym węglem. Ułożyć na środku zawinięte w folię główki czosnku i piec przez 20 minut, często obracając. Wymieszać resztę oliwy i natki ze szczyptą pieprzu. Posmarować zaprawą plastry bakłażanów, po czym położyć je na grillu i piec przez 10-15 minut, smarując i obracając co kilka minut. Położyć rybę i pomidory na grillu, piec przez 5-7 minut, aż ryba będzie gotowa, a pomidory miękkie. W połowie pieczenia przewrócić rybę i pomidory, posmarować oliwą wymieszać z pietruszką. Tuż przed zdjęciem ryby z grilla lekko podpiec bułkę Odwinąć czosnek z folii, ułożyć na dużym talerzu wraz z rybą, bakłażanami, pomidorami i bułką paryską.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012