Przepisy: Kuchnie świata
Schab w miodzie z ziołami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: alina_leska
-
Składniki:
schab 1 kg
miód 4 łyżki stołowe
ocet balsamiczny 3 łyżki stołowe
zioła prowansalskie
sól, pieprz cytrynowy
oliwa
miód 4 łyżki stołowe
ocet balsamiczny 3 łyżki stołowe
zioła prowansalskie
sól, pieprz cytrynowy
oliwa
Sposób przygotowania:
Marynata:
Połączyć mód, zioła prowansalskie, dodać oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz cytrynowy.
Wysmarować schab marynatą, owinąć folią przezroczystą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej - na noc)
Po wyjęciu z lodówki wyjąć mięso z folii i zawinąć w folię aluminiową lub włożyć w rękaw do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st., około 2 godzin.
20 min przed wyjęciem z piekarnika, rozwinąć folię/rozciąć rękaw do pieczenia i przyrumienić tak, by "skórka" była chrupiąca.
Połączyć mód, zioła prowansalskie, dodać oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz cytrynowy.
Wysmarować schab marynatą, owinąć folią przezroczystą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej - na noc)
Po wyjęciu z lodówki wyjąć mięso z folii i zawinąć w folię aluminiową lub włożyć w rękaw do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st., około 2 godzin.
20 min przed wyjęciem z piekarnika, rozwinąć folię/rozciąć rękaw do pieczenia i przyrumienić tak, by "skórka" była chrupiąca.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.