Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Smażone serki ołomunieckie, z duszoną kapustą i ziemniakami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: inne

Okazje: inne

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

serki:

8 krążków serków ołomunieckich
8 plasterków salami (np. uhersky, kostelecký, křemešník)
1 jajko
2 łyżki mleka
miałka mąka
bułka tarta
olej

duszona kapusta:
500 g ziemniaków
3 łyżki mleka
500 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 łyżka smalcu
garść natki pietruszki
pieprz
sól

Sposób przygotowania:

Między dwa krążki serka wkładamy jeden plaster salami. Spinamy wykałaczką, obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, tłuczemy i mieszamy z wrzącym mlekiem.

Obraną cebulę kroimy drobno, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i krótko dusimy. Kapustę mieszamy z ziemniakami, doprawiamy posiekaną pietruszką, pieprzem, ewentualnie solą.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012