Przepisy: Kuchnie świata
Smażone serki ołomunieckie, z duszoną kapustą i ziemniakami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: inne
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
8 krążków serków ołomunieckich
8 plasterków salami (np. uhersky, kostelecký, křemešník)
1 jajko
2 łyżki mleka
miałka mąka
bułka tarta
olej
duszona kapusta:
500 g ziemniaków
3 łyżki mleka
500 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 łyżka smalcu
garść natki pietruszki
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, tłuczemy i mieszamy z wrzącym mlekiem.
Obraną cebulę kroimy drobno, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i krótko dusimy. Kapustę mieszamy z ziemniakami, doprawiamy posiekaną pietruszką, pieprzem, ewentualnie solą.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.