Przepisy: Kuchnie świata
Tort Sachera - Sachertorte
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: drogie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
150 g cukru
150 g czekolady
8 jaj (białka oddzielone od żółtek)
120 g mąki
masło
sucha bułka tarta
dżem morelowy
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady
1 łyżka oleju
200 g cukru
½ szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ubić białka i pozostały cukier na sztywną pianę. Następnie dodać pianę do wcześniej przygotowanej masy. Dodawać powoli, lekko i powoli mieszając.
Wlać ciasto do tortownicy, wcześniej posmarowanej masłem i bułką tartą i piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Aby schłodzić ciasto, obrócić je do góry, przykładając talerz.
Po wystygnięciu rozprowadzić po powierzchni dżem morelowy i polać polewą czekoladową. Potem włożyć do lodówki. Tort można podawać z bitą śmietaną.
Polewa czekoladowa:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem. W garnku wymieszać wodę z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Ochłodzony roztwór z cukru dodać do roztopionej czekolady, mieszać aż do uzyskania gładkiej mieszanki.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.