Przepisy: Kuchnie świata
Vanillekipferl - ciasteczka waniliowe
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
70 g łuskanych migdałów
50 g cukru
2 żółtka
210 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, użyć foremki w kształcie księżyca lub nożem uformować ciasteczka w dowolnych kształtach (w przepisie oryginalnym są to księżyce).
Umieścić ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w umiarkowanej temperaturze (200°C) do około 10 minut lub do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru.
Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym, następnie posypać ciepłe jeszcze ciastka tą mieszanką.
Przechowywać ciasteczka w zamkniętych pojemnikach przez kilka dni. W ten sposób na długo pozostaną kruche.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.