Vanillekipferl - ciasteczka waniliowe

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

180 g masła
70 g łuskanych migdałów
50 g cukru
2 żółtka
210 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Szybko wymieszać wszystkie składniki do ciasta kruchego i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną godzinę.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, użyć foremki w kształcie księżyca lub nożem uformować ciasteczka w dowolnych kształtach (w przepisie oryginalnym są to księżyce).

Umieścić ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w umiarkowanej temperaturze (200°C) do około 10 minut lub do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru.

Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym, następnie posypać ciepłe jeszcze ciastka tą mieszanką.

Przechowywać ciasteczka w zamkniętych pojemnikach przez kilka dni. W ten sposób na długo pozostaną kruche.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012