Przepisy: Kuchnia polska
Leniwa kapusta "pazibroda"
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: gotowane , smażone,
- Autor: janmega
-
Składniki:
1/4 kg białej kapusty
1/2 kg łuskanego grochu
1 kg ziemniaków
majeranek
kminek
sól
pieprz
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1/2 kg łuskanego grochu
1 kg ziemniaków
majeranek
kminek
sól
pieprz
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić, ugotować i odcedzić. Groch ugotować i osączyć w gęstym sitku. Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Do dużego garnka włożyć kapustę, groch, ziemniaki oraz przyprawy i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Przygotować omastę : na oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Potrawę polać gorącą omastą, ponownie utłuc tłuczkiem i zaraz podawać.
Komentarze
swawomirjrs | 21-02-2017
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.