Przepisy: Kuchnia polska
Aksamitny krem z selera
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: Marta Gessler
-
Składniki:
Aksamitny krem selerowy z szarmulą to przykład na to jak ciekawy dodatek może zmienić nawet proste danie. Szarmula - marynata podawana zazwyczaj do ryb i owoców morza, pochodząca z krajów Mahgrebu, dodaje kremowi z selera wyrazistości, pozwala docenić go na nowo.
Zupa:
1 seler (około 500 g) pokrojony w kostkę
2 łodygi selera, posiekane
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
300 g gotowanej fasoli (może być z puszki)
sok z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
Szarmula:
4 łyżki listków natki pietruszki
3 łyżki listków kolendry
łyżka podsmażonych nasion kuminu
skórka i sok z 1 małej cytryny
1 zgnieciony ząbek czosnku
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki płatków lub pasty chili
pół łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka ras el hanout /przyprawa marokańska - opcjonalnie/
5-6 łyżek oliwy z oliwek
Zupa:
1 seler (około 500 g) pokrojony w kostkę
2 łodygi selera, posiekane
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
300 g gotowanej fasoli (może być z puszki)
sok z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
Szarmula:
4 łyżki listków natki pietruszki
3 łyżki listków kolendry
łyżka podsmażonych nasion kuminu
skórka i sok z 1 małej cytryny
1 zgnieciony ząbek czosnku
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki płatków lub pasty chili
pół łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka ras el hanout /przyprawa marokańska - opcjonalnie/
5-6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Łodygi selera, cebulę i czosnek przez 10 minut smażyć w rondlu na oliwie z oliwek - mają zmięknąć, ale nie zbrązowieć.
Dodać pokrojony w kostkę seler i smażyć kolejnych 5 minut. Dorzucić fasolę, podlać litrem wody, posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Całość przelać do blendera, dodać śmietany (niekoniecznie) i zmiksować na gładką masę. Żeby zupa była aksamitna, dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
Przygotować szarmulę: kolendrę, natkę pietruszki, ząbek czosnku, kumin, paprykę, chili, skórkę z cytryny i przyprawę ras el hanaout zalać oliwą oraz sokiem z cytryny, posolić i zmiksować w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodać jeszcze kilka kropli oliwy. Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem zupy do każdej porcji dodać 1-2 łyżki szarmuli. Resztę sosu można przechować w lodówce przez 2 tygodnie.
Dodać pokrojony w kostkę seler i smażyć kolejnych 5 minut. Dorzucić fasolę, podlać litrem wody, posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Całość przelać do blendera, dodać śmietany (niekoniecznie) i zmiksować na gładką masę. Żeby zupa była aksamitna, dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
Przygotować szarmulę: kolendrę, natkę pietruszki, ząbek czosnku, kumin, paprykę, chili, skórkę z cytryny i przyprawę ras el hanaout zalać oliwą oraz sokiem z cytryny, posolić i zmiksować w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodać jeszcze kilka kropli oliwy. Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem zupy do każdej porcji dodać 1-2 łyżki szarmuli. Resztę sosu można przechować w lodówce przez 2 tygodnie.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.