Przepisy: Kuchnia polska
Aromatyczny sos z pigwy
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: owoce
Okazje: afrodyzjaki
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
1 pigwa
1 pomarańcza
1 szklanka wody
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka brandy
1 pomarańcza
1 szklanka wody
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka brandy
Sposób przygotowania:
Pigwę zalać wrzątkiem i zostawić na 30 sekund. Potem opłukać w zimniej wodzie, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondla, dolać wodę i gotować około 15 minut. Dolać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przyprawy i syrop klonowy (można go zastąpić syropem daktylowym lub z agawy). Na koniec dodać brandy, gotować całość na małym ogniu około 20 minut. Pigwa musi zmięknąć, a płyn trochę odparować i zgęstnieć.
Sos można podawać na ciepło lub na zimno, jest delikatnie słodki, bardzo smaczny według mnie;).
Sos można podawać na ciepło lub na zimno, jest delikatnie słodki, bardzo smaczny według mnie;).
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.