Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Aromatyczny sos z pigwy

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: owoce

Okazje: afrodyzjaki

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 pigwa
1 pomarańcza
1 szklanka wody
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka brandy

Sposób przygotowania:

Pigwę zalać wrzątkiem i zostawić na 30 sekund. Potem opłukać w zimniej wodzie, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondla, dolać wodę i gotować około 15 minut. Dolać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przyprawy i syrop klonowy (można go zastąpić syropem daktylowym lub z agawy). Na koniec dodać brandy, gotować całość na małym ogniu około 20 minut. Pigwa musi zmięknąć, a płyn trochę odparować i zgęstnieć.
Sos można podawać na ciepło lub na zimno, jest delikatnie słodki, bardzo smaczny według mnie;).

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012