Przepisy: Kuchnia polska
Baba zeberka
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
5 jajek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
1 łyżka esencji waniliowej
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
1 łyżka esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Wmieszać pozostałe składniki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki pszennej.
Przygotować formę na babkę lub tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Babkę można piec jako babę ale ja czasami używam kwadratowej foremki i dodaję do masy kawałki gruszek lub brzoskwinie...też pysznie:)
Przygotować formę na babkę lub tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Babkę można piec jako babę ale ja czasami używam kwadratowej foremki i dodaję do masy kawałki gruszek lub brzoskwinie...też pysznie:)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.