Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Baba zeberka

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

5 jajek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
1 łyżka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Wmieszać pozostałe składniki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki pszennej.
Przygotować formę na babkę lub tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Babkę można piec jako babę ale ja czasami używam kwadratowej foremki i dodaję do masy kawałki gruszek lub brzoskwinie...też pysznie:)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012