biała kiełbasa

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 6)
     

Składniki:

2kg łopatki
1kg karkówki
1kg boczku
1kg podgardla
1l.lodowatej wody
6-10 łyżek majeranku
główka czosnku (wyciśnięty przez praskę)
2-4 łyżki czarnego pieprzu
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka rozmarynu
100g soli

Sposób przygotowania:

mięso chude zmiel na dużych oczkach - 8mm a tłuste na małych - 4mm, wyrób mięso z czosnkiem ( duuuużo czosnku bo lubię - cała główka) pieprzem, majerankiem, rozmarynem i dokładnie 100g soli. Wyrabiając dodawaj lodowatą wodę....tyle ile mięso da radę wchłonąć....5kg mięsa to pewnie z 1l będzie. Wyrabiaj dokładnie , zajmuje to sporo energii i czasu ok pół godziny...aż masa się połączy, przestanie kleić i będzie miała ładną, zwartą konsystencję.
W kiszki pakuj nie za ciasno i bez powietrza, nakłuj kiszkę w kilku miejscach cieniutką igłą i daj kiełbaskom przeschnąć i odpocząć najlepiej przez noc w chłodnym i przewiewnym miejscu ( nie w lodówce!!)
Kiełbasy się nie gotuje!! bo wyjdzie sucha i wiórowata, kiełbasę się parzy...to znaczy że woda powinna mieć ok 80 - max 90*C. Parzymy ok 30-45min
WAŻNE!! w proporcjach przypraw należy się ściśle trzymać tylko ilości soli.... inne przyprawy to kwestia uznaniowa, a ilość wody zależy od chłonności mięsa.
Zbyt duża ilość majeranku daje gorzki posmak... z tą przyprawą należy uważać.
Wodę można zastąpić wywarem z kości i cebuli (mój tata tak robi)
Z dodatkami można być bardzo kreatywnym....robiłam już kiełbasę wieprzową z jabłkami, baranią z miętą, drobiową z pomidorami....szalejcie i smacznego:)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012