Przepisy: Kuchnia polska
biała kiełbasa
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: inne
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
1kg karkówki
1kg boczku
1kg podgardla
1l.lodowatej wody
6-10 łyżek majeranku
główka czosnku (wyciśnięty przez praskę)
2-4 łyżki czarnego pieprzu
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka rozmarynu
100g soli
Sposób przygotowania:
W kiszki pakuj nie za ciasno i bez powietrza, nakłuj kiszkę w kilku miejscach cieniutką igłą i daj kiełbaskom przeschnąć i odpocząć najlepiej przez noc w chłodnym i przewiewnym miejscu ( nie w lodówce!!)
Kiełbasy się nie gotuje!! bo wyjdzie sucha i wiórowata, kiełbasę się parzy...to znaczy że woda powinna mieć ok 80 - max 90*C. Parzymy ok 30-45min
WAŻNE!! w proporcjach przypraw należy się ściśle trzymać tylko ilości soli.... inne przyprawy to kwestia uznaniowa, a ilość wody zależy od chłonności mięsa.
Zbyt duża ilość majeranku daje gorzki posmak... z tą przyprawą należy uważać.
Wodę można zastąpić wywarem z kości i cebuli (mój tata tak robi)
Z dodatkami można być bardzo kreatywnym....robiłam już kiełbasę wieprzową z jabłkami, baranią z miętą, drobiową z pomidorami....szalejcie i smacznego:)
Komentarze
Dorota_Minta | 24-03-2013
Dorota
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.