Przepisy: Kuchnia polska
BRUKSELKA W WINNYM CIEŚCIE
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: lunch
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: grzesio1403
-
Składniki:
SKŁADNIKI:
• 2 opakowania mrożonej brukselki
• Sok z cytryny
• Cukier
• Sól
• 1 l oleju
CIASTO:
• Kieliszek białego, wytrawnego wina
• jajko
• cukier
• 4 łyżki mąki
• Łyżka oleju
• Sól
• 2 opakowania mrożonej brukselki
• Sok z cytryny
• Cukier
• Sól
• 1 l oleju
CIASTO:
• Kieliszek białego, wytrawnego wina
• jajko
• cukier
• 4 łyżki mąki
• Łyżka oleju
• Sól
Sposób przygotowania:
WYKONANIE:
1. Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy przez 4 min na ogniu. Cedzimy, wykładamy na salaterkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
2. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz.
3. Przygotowujemy ciasto: wino mieszamy żółtkiem i olejem, dodajemy mąkę, cukier, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białka, całość delikatnie łączymy.
4. Brukselkę, małymi partiami, za pomocą łyżki cedzakowej zanurzamy w cieście, rzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, aż się zrumieni, przekładamy do wygrzanych miseczek, podajemy gorącą.
1. Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy przez 4 min na ogniu. Cedzimy, wykładamy na salaterkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
2. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz.
3. Przygotowujemy ciasto: wino mieszamy żółtkiem i olejem, dodajemy mąkę, cukier, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białka, całość delikatnie łączymy.
4. Brukselkę, małymi partiami, za pomocą łyżki cedzakowej zanurzamy w cieście, rzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, aż się zrumieni, przekładamy do wygrzanych miseczek, podajemy gorącą.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.