Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

BRUKSELKA W WINNYM CIEŚCIE

  • łatwe
  • do 60 min

Pora dania: lunch

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

SKŁADNIKI:
• 2 opakowania mrożonej brukselki
• Sok z cytryny
• Cukier
• Sól
• 1 l oleju
CIASTO:
• Kieliszek białego, wytrawnego wina
• jajko
• cukier
• 4 łyżki mąki
• Łyżka oleju
• Sól

Sposób przygotowania:

WYKONANIE:
1. Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy przez 4 min na ogniu. Cedzimy, wykładamy na salaterkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
2. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz.
3. Przygotowujemy ciasto: wino mieszamy żółtkiem i olejem, dodajemy mąkę, cukier, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białka, całość delikatnie łączymy.
4. Brukselkę, małymi partiami, za pomocą łyżki cedzakowej zanurzamy w cieście, rzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, aż się zrumieni, przekładamy do wygrzanych miseczek, podajemy gorącą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012