Przepisy: Kuchnia polska
Chleb expresowy
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
1l. ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych
1kg mąki
2 łyżeczki soli
garść siemienia lnianego
garść nasion łuskanych słoneczka
1 łyżeczka cukru
1l. ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych
1kg mąki
2 łyżeczki soli
garść siemienia lnianego
garść nasion łuskanych słoneczka
Sposób przygotowania:
Drożdże, wodę, cukier i płatki mieszamy razem i odstawiamy na 15 min. W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy 2 formy "keksówki", natłuszczamy je i wysypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do ok 190-200*C.
Zaczyn łączymy z resztą składników, powinna wyjść klejąca, mazista "breja"
Rozdzielamy ciasto między blaszki, wyrównujemy pędzelkiem zanurzonym w mleku i pieczemy około godziny.
Taki chleb jest pyszny nawet po kilku dniach....
Zamiast siemienia i słonecznika można dodać inne , ulubione ziarenka:) a nawet suszone pomidory, oliwki czy suszone owoce
Zaczyn łączymy z resztą składników, powinna wyjść klejąca, mazista "breja"
Rozdzielamy ciasto między blaszki, wyrównujemy pędzelkiem zanurzonym w mleku i pieczemy około godziny.
Taki chleb jest pyszny nawet po kilku dniach....
Zamiast siemienia i słonecznika można dodać inne , ulubione ziarenka:) a nawet suszone pomidory, oliwki czy suszone owoce
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.