Przepisy: Kuchnia polska
CHŁODNIK Z ZAŚCIANKA
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: obiad
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: grzesio1403
-
Składniki:
SKŁADNIKI:
• 1 l maślanki
• Szklanka kwaśnej śmietany
• 2 duże dojrzałe pomidory
• Ogórek
• Pieczona pierś kurczaka
• 2 jajka ugotowane na twardo
• Szklanka posiekanej zieleniny (pietruszka, szczypiorek, sporo koperku)
• Sól, biały pieprz
• 1 l maślanki
• Szklanka kwaśnej śmietany
• 2 duże dojrzałe pomidory
• Ogórek
• Pieczona pierś kurczaka
• 2 jajka ugotowane na twardo
• Szklanka posiekanej zieleniny (pietruszka, szczypiorek, sporo koperku)
• Sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
WYKONANIE:
1. Obrane z e skóry mięso kurczaka drobno siekamy.
2. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w pół plasterki.
3. Do wazy wkładamy mięso, jajka , pokrojone w drobną kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek), całość lekko oprószamy przyprawami i zalewamy maślanką spienioną ze śmietaną i wymieszana z utartym (wcześniej obranym i pozbawionym pestek) ogórkiem .
4. Składniki mieszamy, obficie posypujemy zieleniną i od razu podajemy.
Uwaga: ogórek dodajemy w ostatniej chwili, by nie puścił zbyt wiele soku i nie rozrzedził zupy.
1. Obrane z e skóry mięso kurczaka drobno siekamy.
2. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w pół plasterki.
3. Do wazy wkładamy mięso, jajka , pokrojone w drobną kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek), całość lekko oprószamy przyprawami i zalewamy maślanką spienioną ze śmietaną i wymieszana z utartym (wcześniej obranym i pozbawionym pestek) ogórkiem .
4. Składniki mieszamy, obficie posypujemy zieleniną i od razu podajemy.
Uwaga: ogórek dodajemy w ostatniej chwili, by nie puścił zbyt wiele soku i nie rozrzedził zupy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.