Przepisy: Kuchnia polska
ciasteczka malinowe
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
- Autor: terenia
-
Składniki:
450g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g cukru pudru
200g dżemu malinowego
200g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g cukru pudru
200g dżemu malinowego
200g masła
Sposób przygotowania:
Masło roztop w rondelki o pozostaw do ostygnięcia.
Cukier puder wsyp do miski, wlej płynne masło i energicznie utrzyj na puszystą masę.
Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, a następnie wsyp do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
Z tak przygotowanego ciasta uformuj ok 50 niewielkich kuleczek.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
Ciasteczka piecz ok 7-10 min. W temperaturze 180 stopni.
Wyjmij je na tacę i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie połowę upieczonych ciasteczek posmaruj dżemem malinowym i przykryj pozostałymi krążkami.
Cukier puder wsyp do miski, wlej płynne masło i energicznie utrzyj na puszystą masę.
Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, a następnie wsyp do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
Z tak przygotowanego ciasta uformuj ok 50 niewielkich kuleczek.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
Ciasteczka piecz ok 7-10 min. W temperaturze 180 stopni.
Wyjmij je na tacę i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie połowę upieczonych ciasteczek posmaruj dżemem malinowym i przykryj pozostałymi krążkami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.