Ciasto bakaliowe

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
3 banany miękkie
pół szklanki oleju (lub pół masła albo margaryny)
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek, orzechów włoskich
4 średnie marchewki
aromat cytrynowy
wiórki kokosowe
gotowa polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:

Marchew obrać, umyc i na tarce o małych oczkach zetrzeć, włożyć ją
do dużej miski. Dodajemy spażone rodzynki, lekko pogniecione orzechy
włoskie, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat cytrynowy, banany,
które rozgniatamy widelcem, cynamon oraz tłuszcz i na koniec dodajemy
jajka. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Okrągłą
blaszkę wykładamy folią aluminiową i pieczemy w temp. około 170 st.C
przez okres około 1 godziny. Placek można polać gotową polewą
czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012