Przepisy: Kuchnia polska
Ciasto bakaliowe
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
pół szklanki cukru
3 banany miękkie
pół szklanki oleju (lub pół masła albo margaryny)
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek, orzechów włoskich
4 średnie marchewki
aromat cytrynowy
wiórki kokosowe
gotowa polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
do dużej miski. Dodajemy spażone rodzynki, lekko pogniecione orzechy
włoskie, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat cytrynowy, banany,
które rozgniatamy widelcem, cynamon oraz tłuszcz i na koniec dodajemy
jajka. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Okrągłą
blaszkę wykładamy folią aluminiową i pieczemy w temp. około 170 st.C
przez okres około 1 godziny. Placek można polać gotową polewą
czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.