Przepisy: Kuchnia polska
ciasto CYGAN
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia dworska
Region: Inny
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,
Okazje: Boże Narodzenie, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu płynnego
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
MASA BUDYNIOWA
½ l mleka
cukier do smaku
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
25 dag masła
Wykonanie ciasta:
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C ok. 1 godz. i przekroić na 2 części lub upiec 2 placki.
Sposób przygotowania:
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C ok. 1 godz. i przekroić na 2 części lub upiec 2 placki.
Wykonanie masy budyniowej:
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części.
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Dodatki:
1 duża paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki
Placek - masa - biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa.
Przepis - "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" wydawnictwa WAM www.wydawnictwowam.pl
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.