ciasto CYGAN

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia dworska

Region: Inny

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: Boże Narodzenie, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

CIASTO
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu płynnego
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

MASA BUDYNIOWA
½ l mleka
cukier do smaku
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
25 dag masła
Wykonanie ciasta:
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C ok. 1 godz. i przekroić na 2 części lub upiec 2 placki.

Sposób przygotowania:

Wykonanie ciasta:
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C ok. 1 godz. i przekroić na 2 części lub upiec 2 placki.

Wykonanie masy budyniowej:
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części.

PRZEŁOŻENIE PLACKA
Dodatki:
1 duża paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki

Placek - masa - biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa.

Przepis - "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" wydawnictwa WAM www.wydawnictwowam.pl





Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012