Przepisy: Kuchnia polska
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy.
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: owoce
Okazje: piknik
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka z pomarańczy
1 łyżeczka przyprwy do piernika lub korzennej
1 szklanka cukru
1 łyżka płaska cynamonu
1 szklanka oleju
3 jajka
2 szklanki startej dyni (na dużych oczkach)
do dekoracji polewa czekoladowa, kokos.
Sposób przygotowania:
cukier i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą
oczyszczoną, oraz cynamonem i przyprawą korzenną. Dodajemy do masy
jajecznej. Dokładnie miksujemy wszystko około 3 minut. W między czasie
myjemy, osuszamy i obieramy skórę z pomarańczy. Obieramy ją i kroimy
na
bardzo małą kosteczkę. Spażamy ją wrzątkiem i odcedzamy z wody na
durszlaku. Następnie dodajemy startą na tarce dynię i skórkę z
pomarańczy (jeżeli dynia ma dużo wody, warto ja na chwilę wrzucić na
durszlak, aby obciekła). Masę wykładamy na blaszkę (forma standart
25x36cm), którą wykładamy folia aluminiową. Pieczemy około 50 minut
(warto sprawdzać na twz. suchą zapałką), można trzymać do godziny
czasu, w temp. około 180 st. C. Można udekorować ciasto gotoa plolewą
czekoladową i posypać kokosem. Forma podania jest dowolna.
Rada: Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie składniki
się
"dotrą".
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.