Przepisy: Kuchnia polska
Ciasto jagodowe z bezą kokosową
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia dworska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
Na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny
4 żółte
1 opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Beza kokosowa:
1 szklanka cukru
100g wiórek kokosowych
4 białka
Ponadto:
1 litr jagód
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
Jagody opłukać i dokładnie oczyścić z pozostałości.
Na stolnicę wsypać mąkę, pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie zagnieść, tą część włożyć na 10 minut do zamrażarki.
Blaszkę (22x28) wyłożyc papierem do pieczenia. Część jasnego ciasta wyłożyć do blaszki, można go na 15 minut podpiec w piekarniku. Po tym czasie na niego wyłożyć jagodny, wygładzić. Po tym czasie do miski wlać białka, dodać cukier i miksować. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wylać bezę na jagody. Wyjąć ciasto ciemne z zamrażarki i na tarce o grubych oczkach potrzeć na ciasto. Piec w temp. 180st.C i piec 50 minut.
Jagody opłukać i dokładnie oczyścić z pozostałości.
Na stolnicę wsypać mąkę, pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie zagnieść, tą część włożyć na 10 minut do zamrażarki.
Blaszkę (22x28) wyłożyc papierem do pieczenia. Część jasnego ciasta wyłożyć do blaszki, można go na 15 minut podpiec w piekarniku. Po tym czasie na niego wyłożyć jagodny, wygładzić. Po tym czasie do miski wlać białka, dodać cukier i miksować. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wylać bezę na jagody. Wyjąć ciasto ciemne z zamrażarki i na tarce o grubych oczkach potrzeć na ciasto. Piec w temp. 180st.C i piec 50 minut.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.