Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ciasto jogurtowe z bydyniem - a'la sernik królewski

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: nabiał , owoce,

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru
kostka margaryny
4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i ndal ucierać. Wsypać kakao i
proszek do pieczenia, wymieszać. Dodawać mąkę. Zagnieść ciasto,
jedną część włożyć do zamrażarki.

Masa jogurtowa:
7 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju
3 budynie waniliowe
3 jogurty naturalne gęste lub greckie

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurty, olej i
wsypać budynie. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na
piankę i wmieszać delikatnie do masy, dodać cukier waniliowy,
wymieszać.

Dużą formę wyłożyć folią aluminiową, jedną część ciasta
zetrzeć na tarce aby dokładnie pokryć dno blachy. Wlać masę i
włozyć
do piekarnika (nagrzany do 180 st.C) na około 15 minut. Po tym czasie
wyjąć ciasto i zetrzeć na niego drugą część ciasta z zamrażalnika.
Następnie włożyć znowu do pierkanika i piec około 50 minut. Ważne,
aby potem zostawić na 20 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby
nie opadł za szybko, oczywiąście zgasic gaz!

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012