Przepisy: Kuchnia polska
Ciasto jogurtowe z bydyniem - a'la sernik królewski
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: nabiał , owoce,
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
2 jajka
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru
kostka margaryny
4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i ndal ucierać. Wsypać kakao i
proszek do pieczenia, wymieszać. Dodawać mąkę. Zagnieść ciasto,
jedną część włożyć do zamrażarki.
Masa jogurtowa:
7 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju
3 budynie waniliowe
3 jogurty naturalne gęste lub greckie
Sposób przygotowania:
wsypać budynie. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na
piankę i wmieszać delikatnie do masy, dodać cukier waniliowy,
wymieszać.
Dużą formę wyłożyć folią aluminiową, jedną część ciasta
zetrzeć na tarce aby dokładnie pokryć dno blachy. Wlać masę i
włozyć
do piekarnika (nagrzany do 180 st.C) na około 15 minut. Po tym czasie
wyjąć ciasto i zetrzeć na niego drugą część ciasta z zamrażalnika.
Następnie włożyć znowu do pierkanika i piec około 50 minut. Ważne,
aby potem zostawić na 20 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby
nie opadł za szybko, oczywiąście zgasic gaz!
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.