Przepisy: Kuchnia polska
Ciasto jogurtowo - gruszkowe
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia dworska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
Skład:
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
250 ml jogurtu naturalnego
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 puszka gruszek w syropie
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
Jajka ubijamy w dużym garnku mikserem. Dodajemy cukier oraz cukier
waniliowy. Ciągle miksując dosypywać stopniowo mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gdy składniki się połączą,
dolewać
olej i wlać jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać łyżką aż masa
będzie jednolita.
Gruszki lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plasterki.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy około 28 cm a na wierz poukładać
gruszki, lekko je docisnąć. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
i pieczemy około 35 minut w temp około 180 st.C .
Jajka ubijamy w dużym garnku mikserem. Dodajemy cukier oraz cukier
waniliowy. Ciągle miksując dosypywać stopniowo mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gdy składniki się połączą,
dolewać
olej i wlać jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać łyżką aż masa
będzie jednolita.
Gruszki lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plasterki.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy około 28 cm a na wierz poukładać
gruszki, lekko je docisnąć. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
i pieczemy około 35 minut w temp około 180 st.C .
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.