Przepisy: Kuchnia polska
Cookies z masłem orzechowym
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
160g. mąki ( najlepiej orkiszowej)
110g cukru
2 jaja
60g. masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego -opcjonalnie
2-3 czubate łyżki masła orzechowego
110g cukru
2 jaja
60g. masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego -opcjonalnie
2-3 czubate łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ciepłą czekoladę, masło i ekstrakt łączymy. Oddzielnie ucieramy jajka z cukrem po czym dodajemy do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy wszystkie sypkie składniki i ostatnią, pokruszoną tabliczkę czekolady. Formujemy małe kulki, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, lekko spłaszczamy i na każdej robimy kilka kleksów z masła orzechowego. Pieczemy 20 min. w 160*C
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.