Przepisy: Kuchnia polska
cytrynówka
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
- Autor: terenia
-
Składniki:
8 cytryn
1 litr spirytusu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 litr spirytusu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Osiem cytryn obrać ze skórki. Zalać skórki litrem spirytusu i zostawić przykryte na 12 godzin.
Sok z cytryn wycisnąć do szklanki. Następnie zagotować 4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z ośmiu cytryn i dwiema szklankami cukru.
Skórki ze spirytusem podgrzać prawie do wrzenia ale nie gotować. Zostawić na parę minut do przestygnięcia a następnie wyciągnąć i wyrzucić skórki. Resztę przecedzić i połączyć z zagotowanym wcześniej sokiem . całość wlać do butelki.
Sok z cytryn wycisnąć do szklanki. Następnie zagotować 4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z ośmiu cytryn i dwiema szklankami cukru.
Skórki ze spirytusem podgrzać prawie do wrzenia ale nie gotować. Zostawić na parę minut do przestygnięcia a następnie wyciągnąć i wyrzucić skórki. Resztę przecedzić i połączyć z zagotowanym wcześniej sokiem . całość wlać do butelki.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.