Przepisy: Kuchnia polska
czerwona kaczka
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, inne,
Sposób przygotowania: marynowane , pieczone,
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
butelka czerwonego wytrawnego wina
2-3 łyżki miodu
3-5 goździków
4-5 ząbków czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziarenek pieprzu
4-6 nóżek kaczki
2-3 czerwone sycylijskie pomarańcze
sól i pieprz
2-3 łyżki miodu
3-5 goździków
4-5 ząbków czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziarenek pieprzu
4-6 nóżek kaczki
2-3 czerwone sycylijskie pomarańcze
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kacze nogi myjemy, osuszamy i nacieramy solą z pieprzem.
Pomarańcze sparzamy i dokładnie myjemy, kroimy w plasterki.
miód rozpuszczamy w winie i łączymy z resztą składników.
Tak powstałą marynatą zalewamy kacze nogi, okładamy je plasterkami pomarańczy. Najlepiej by było zostawić je na noc w chłodnym miejscu żeby smaki się "przegryzły" ale jeżeli nie macie tyle czasu wstawiamy je do piekarnika na ok godzinę w 180-200*C
Smacznego
Pomarańcze sparzamy i dokładnie myjemy, kroimy w plasterki.
miód rozpuszczamy w winie i łączymy z resztą składników.
Tak powstałą marynatą zalewamy kacze nogi, okładamy je plasterkami pomarańczy. Najlepiej by było zostawić je na noc w chłodnym miejscu żeby smaki się "przegryzły" ale jeżeli nie macie tyle czasu wstawiamy je do piekarnika na ok godzinę w 180-200*C
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.